Düz Mahalle, Belediye Tiyatro Karşısı
+90 (535) 607 41 99

Tanrı Hristiyanların (çocuklarının) acı çekmesine Neden İzin Verir?

Zorluklar ve zulm
Bu zorluklara nasıl yanıt vermeliyim?
Tanrı’nın Sözü kurtulduktan sonra Tanrı çocuklarının acıyla karşılaşacaklarına ilişkin iki neden verir. İlk olarak, günahın gücünden kurtulmamıza rağmen, Hristiyanlar hala günahın etkilerini yaşamaktadırlar. 

Acı çekme gerçeği günah ile kirletilmiş bir dünyada varolmaya devam etmektedir. Hatta inanlılar acı, hastalık, yaşlanma ve ölümü tecrübe etmekte ve sıkça kazaya uğramakta veya başkalarının günahlarının kurbanı durumuna düşer. Bu şeyler hepimize tanıdık gelir ve tümünün günah ile bağlantısı vardır.

Fakat inanlıların acı çekmesinin bir diğer nedeni daha vardır: Mesih’le birlik.

Bu birliktelik, Tanrı Mesih’in çektiği acıların benzerlerine sahip olma ayrıcalığını bize verdi – doğru olanı yapma uğruna çekilen acılar.

Sevgili kardeşlerim, sınanmanız için size giydirilen ateşten gömleği, size garip bir şey oluyormuş gibi garipsemeyin. Tersine, Mesih’in acılarına ortak olduğunuz oranda sevinin ki, Mesih’in görkemi görüldüğünde de sevinçle coşasınız. Mesih’in adından ötürü hakarete uğrarsanız, size ne mutlu! Çünkü Tanrı’nın yüce Ruhu üzerinizde bulunuyor (1.Petrus 4:13-14; Romalılar 8:18)

Doğruluk uğruna acı çekmek, normal Hristiyan yaşamının bir parçasıdır. Acıyı uzaklaştırmak değil acının varlığı kurtuluşumuzun garantisidir. Kutsal Yazılar aslında bizim denenmelerle karşılaşmaya hazır olmamızı söyler: Sevgili kardeşlerim, sınanmanız için size giydirilen ateşten gömleği, size garip bir şey oluyormuş gibi garipsemeyin. (1. Petrus 4:12)

Acı çekme vaadiyle birlikte, Tanrı bize huzurunu ve son bir ödül vaat etmesine minnettar kalırız. Bu çok değerli gerçeklerden dolayı – inanlı olmayana tamamen umutsuzluk olarak görünen – ümitle karşılık verebilirsiniz. 

Denenmeler geldiğinde uygun şekilde yanıtlayabilmeniz için prensiplerin listesini biraraya getirdik. Doğru yanıt imanınızın içtenliğini kanıtlayacak ve Tanrı’nın lütfunun sizin aracılığınızla görünmesine fırsat verecektir.

Mezmur 34:18 şöyle diyor:” RAB gönlü kırıklara yakındır, Ruhu ezginleri kurtarır”. 

İbraniler 13:5 Tanrı’nın sizi asla bırakmayacağını hatırlatır çünkü O’nun huzurunun daima sizinle olacağını vaat etti (Matta 28:20). Kararlı Tanrı’ya yaslanıp, dinlenebilir; aydınlık günün bereketlerinde sizinle olduğu kadar, karanlık acılarda da sizinle birlikte olduğunu bilebilirsiniz.

Peygamber Yeramya şöyle yazdı: “RAB’bin sevgisi hiç tükenmez, Merhameti asla son bulmaz; Her sabah tazelenir onlar, Sadakatin büyüktür” (Ağıtlar 3:22-23). Tanrı’nın şefkati asla bitmez veya eskimez; tükenmez ve sürekli yenilenir. Geçtiğiniz acılar ne olursa olsun, gerçek değişmez.

Birinci Korintliler 10:13 “Herkesin karşılaştığı denemelerden başka denemelerle karşılaşmadınız. Tanrı güvenilirdir, gücünüzü aşan biçimde denenmenize izin vermez. Dayanabilmeniz için denemeyle birlikte çıkış yolunu da sağlayacaktır” vaadini verir. Dayanabilirsiniz çünkü Tanrı size kaldıramayacağızdan daha fazlasını vermeyeceğini vaat etti. Sizin onun üstesinden gelmenizi istiyor ve sizin altında ezileceğiniz herhangi bir denenme ile karşılaşmanıza izin vermez.

Hiçbir inanlı (Hristiyan) mükemmel değildir ve göksel Baba’larının onları disiplin etmesine ve eğitmesine ihtiyacı vardır. O sadık bir şekilde, her gerçek çocuğunun kutsal olması için disiplin altından geçmesini sağlar. İbraniler 12:6 şöyle der: “Çünkü Rab sevdiğini terbiye eder, Oğulluğa kabul ettiği herkesi cezalandırır.” Bu gerçek Yeni Antlaşma’ya özgü değildir; Yasa’nın Tekrarı 8:5 “Tanrınız RAB’bin, çocuğunu eğiten bir baba gibi, sizi nasıl eğittiğini anlayın”.

Tanrı’nın disiplinine nasıl yanıt vermelisiniz? Seven göksel Baba’nız sizde çalıştığı için O’na şükran ile boyun eğmeliyiz. Bu işten dolayı cesaretsizliğe ve kızgınlığa kapılmamakta kararlı olun (İbraniler 12:5). Tanrı sizi daha etkin kılmak ve meyve vermeniz için yaşamınızı buduyor. İsa şöyle dedi, “Bende meyve vermeyen her çubuğu kesip atar, meyve veren her çubuğu ise daha çok meyve versin diye budayıp temizler” (Yuhanna 15:2).

Tanrı sizin neye ihtiyacınız olduğu ve ne kadar başa çıkabileceğinizi bilir, ve sizin imanınızı sağlamlaştırmak ve çevrenizdekilere onu göstermek için size denenmeler gönderir. O’nun lütfunun gücünün bir örneği olmanız için sizi lütfuyla seçti. O’nun lütfu “sana yeter. Çünkü gücüm, güçsüzlükte tamamlanır” (2. Korintliler 12:9). Ümitsiz, huzursuz, ölüm korkusu ve tamamen boşlukta yaşayan bir dünyada, sizin denenmelerde dayanmanız Tanrı’nın yaşadığının ve görkemle çalışmakta olduğunun tanıklığıdır.

Yoğun acıların ortasında dayanmanız, ümitsiz dünyaya gerçek ümidin bir tanıklığını sağlar. Karşılaştığınız denenmeler ne kadar yoğun olursa olsun, size daima sevindiren cennet ümidine sahipsiniz. Tanrı’ya inanan ve O’nun Sözüne güvenen biri için, Mesih’i bilmenin görkemli harikasıyla karşılaştırılmaya değmeyen acı ve ölüm gerçeği bir hazinedir. Pavlus bunu şöyle onayladı, “Kanım şu ki, bu anın acıları, gözümüzün önüne serilecek yücelikle karşılaştırılmaya değmez” ( Romalılar 8:18).

Böylece eğer bir denenmeden/zorluktan geçiyorsanız, sizin çevrenizdekilere örnek gerçek sevinç örneği olmanız için ruhsal durumunuzun görkemli şekilde görünmesi için dua edin (Yakup 1:2-4,12).
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir